Test Bank For Police Operations Theory and Practice 6th Edition by Kären M. Hess
CHAPTER 3: OPERATIONAL SKILLS: PERFORMING WITHIN THE LAW
MULTIPLE CHOICE
1.The ____________ Amendment stresses the importance of having an arrest warrant when making an arrest.
| a. | First | 
| b. | Fourth | 
| c. | Fifth | 
| d. | Sixth | 
| e. | No amendment specifically refers to the importance of having an arrest warrant | 
ANS:BPTS:1REF:(p. 84)
OBJ: How officers arrest someone.
2.The balance law enforcement officers must maintain, “freedom to” versus “freedom from,” is analogous to
| a. | victims versus criminals. | 
| b. | lawbreakers versus law-abiding citizens. | 
| c. | due process versus crime control. | 
| d. | the First Amendment versus the Fourteenth Amendment. | 
| e. | stop versus frisk. | 
ANS:CPTS:1REF:(p. 79)
OBJ: What balance between freedom and order police officers must maintain.
3.Guarantees against unlawful searches and seizures and arrests are found in
| a. | the police code of ethics. | 
| b. | a department’s policy manual. | 
| c. | amendments to the Constitution. | 
| d. | officers’ general orders. | 
| e. | the Declaration of Independence. | 
ANS:CPTS:1REF:(p. 79)
OBJ: What two amendments restrict arrests and searches.
4.The three main exceptions to the exclusionary rule include each of the following except
| a. | the inevitable discovery doctrine. | 
| b. | good faith. | 
| c. | a valid independent source. | 
| d. | none of the other choices are exceptions. | 
| e. | all of the other choices are exceptions. | 
ANS:EPTS:1REF:(pp. 115–117)
OBJ: What the exclusionary rule is and its relevance to police operations.
5.Making an arrest is one of the most
| a. | difficult decisions to make because of the “gray” area of law. | 
| b. | extreme steps a law officer may make. | 
| c. | dangerous tasks officers perform. | 
| d. | none of the other choices. | 
ANS: B PTS: 1 REF: (p. 84) OBJ: What constitutes an arrest.
6.The precedent case for the legality of and restrictions on “stop and frisk” is
| a. | Miranda v. Arizona. | 
| b. | Tennessee v. Garner. | 
| c. | Chimel v. California. | 
| d. | Mapp v. Ohio. | 
| e. | Terry v. Ohio. | 
ANS:EPTS:1REF:(p. 107)
OBJ:What a stop-and-frisk situation involves.
7.Except in the case of a Terry stop, an officer’s probable cause to conduct an arrest depends on
| a. | what the officer knew before taking action. | 
| b. | what the officer learned while taking action. | 
| c. | what the officer surmised after taking action. | 
| d. | all of the other choices. | 
| e. | none of the other choices. | 
ANS:APTS:1REF:(p. 85)
OBJ:Why understanding and skill in making legal arrests are critical.
8.A traditional standard against which to measure reasonable police use of force is
| a. | whether the suspect poses an immediate threat to the public or officers. | 
| b. | whether the suspect is actively resisting arrest or attempting to flee. | 
| c. | the severity of the crime. | 
| d. | all of the other choices. | 
| e. | none of the other choices. | 
ANS:DPTS:1REF:(p. 91)
OBJ: What three use-of-force tests are established in Graham v. Connor.
9.“In the presence” refers to
| a. | proximity. | 
| b. | within the officer’s senses. | 
| c. | immediacy in time. | 
| d. | all of the other choices. | 
| e. | none of the other choices. | 
ANS:BPTS:1REF:(p. 85)
OBJ:When officers may arrest someone.
10.A detention without probable cause that is factually indistinguishable from an arrest is known as a _________ arrest.
| a. | “hunch” | 
| b. | de facto | 
| c. | Carroll | 
| d. | Miranda | 
| e. | misdemeanor | 
ANS:BPTS:1REF:(p. 87)
OBJ: How officers arrest someone.
 
				







 
													
Reviews
There are no reviews yet.