Writing for Psychology International Edition 4th Edition by Mark L. Mitchell – Test Bank
Chapter 1—What is Psychology?
MULTIPLE CHOICE
1.The word psychology was derived from the Greek words psyche, meaning __________, and logos, meaning __________.
| A. | mind…body | 
| B. | word…study | 
| C. | normal…abnormal | 
| D. | mind…word | 
ANS:DREF:introductionOBJ:remembering
2.When asked a general question, a psychologist might reply, “It depends.” Why?
| A. | So far, psychologists just don’t know very much. | 
| B. | Few statements about psychology apply to all people, all the time. | 
| C. | A psychologist wants to hear your answer first. | 
| D. | The psychologist is stalling for time while thinking of an answer. | 
ANS:BREF:general points
OBJ: application and understanding
3.According to one study, what was the effect of holding a hot cup of coffee?
| A. | People were quicker to become angry. | 
| B. | People became more likely to rate someone’s personality as “warm.” | 
| C. | People became more interested in a trip to a tropical country. | 
| D. | People were able to answer correctly more questions about food and drinks. | 
ANS: B REF: general points OBJ: remembering
4.According to one study, what was the effect of red-letter instructions on the first page of a test?
| A. | On average, students became more alert and attentive. | 
| B. | On average, students finished the test more quickly. | 
| C. | On average, students erased and changed more of their answers. | 
| D. | On average, students got lower test scores. | 
ANS: D REF: general points OBJ: remembering
5.Why have psychologists made more progress in understanding sensation than emotion?
| A. | It is easier to make accurate measurements in sensation. | 
| B. | Psychologists find sensation more interesting. | 
| C. | Research on emotion is more expensive. | 
| D. | The answers concerning emotion are so obvious that no research is necessary. | 
ANS:AREF:general points
OBJ: application and understanding
6.According to the position known as determinism,
| A. | after doing something, a person has an urge to engage in the opposite behavior. | 
| B. | people can choose for themselves what kind of people they want to be. | 
| C. | behavioral development depends equally on heredity and environment. | 
| D. | behavior follows principles of cause and effect. | 
ANS: D REF: determinism OBJ: remembering (definition)
7.The philosophical position that every behavior has a cause is known as
| A. | free will. | 
| B. | determinism. | 
| C. | hereditarianism. | 
| D. | environmentalism. | 
ANS: B REF: determinism OBJ: remembering (definition)
8.What is meant by “determinism”?
| A. | assumption that every event has a cause | 
| B. | personality trait marked by persistence and effort | 
| C. | belief that behavior is caused by a person’s conscious decisions | 
| D. | view that conscious experience is inseparable from the physical brain | 
ANS: A REF: determinism OBJ: remembering (definition)
9.Someone who believes that all behaviors have a cause follows which philosophical position?
| A. | hereditarianism | 
| B. | environmentalism | 
| C. | free will | 
| D. | determinism | 
ANS: D REF: determinism OBJ: remembering (definition)
10.Which of these refers to the idea that every event, including our behavior, has a cause?
| A. | determinism | 
| B. | parsimony | 
| C. | synesthesia | 
| D. | replicability | 
ANS: B REF: determinism OBJ: remembering (definition)
11.People who support the concept of free will believe that
| A. | heredity plays a critical role in the development of behavior. | 
| B. | some choices go beyond the realm that science could study or predict. | 
| C. | different parts of the brain control different types of behavior. | 
| D. | behavior is basically predictable. | 
ANS: B REF: determinism OBJ: remembering (definition)
12.People who support the idea of free will OPPOSE the concept that
| A. | the mind and brain are separate entities. | 
| B. | people can sometimes change their opinions. | 
| C. | all behaviors have causes that scientists can study. | 
| D. | people have a conscious mind. | 
ANS: C REF: determinism OBJ: application and understanding
13.Someone who supports the position of determinism (as opposed to free will) believes that
| A. | people can change their own behavior if they try hard enough. | 
| B. | the development of behavior depends more on the environment than on genetics. | 
| C. | every behavior has a cause. | 
| D. | the only way to find out why people act as they do is simply to ask them. | 
ANS: C REF: determinism OBJ: application and understanding
14.Adherents of free will disagree with adherents of determinism with regard to whether behavior is
| A. | useful | 
| B. | inherited. | 
| C. | persistent. | 
| D. | predictable. | 
ANS: D REF: determinism OBJ: application and understanding
15.A psychologist who attempts to test the assumptions of determinism is most likely to investigate
| A. | the role of heredity in the development of behavior. | 
| B. | whether it is possible to predict behaviors. | 
| C. | whether different parts of the brain have different functions in behavior. | 
| D. | why certain people work harder to achieve their goals than other people do. | 
ANS: B REF: determinism OBJ: application and understanding
 
				







 
													
Reviews
There are no reviews yet.